Projektleírás

A térhatású képi és hangfelvételek terjedésével, valamint a számítási kapacitás növekedtével és az okoseszközök terjedésével egyre népszerűbbé, egyszersmind elérhetőbbé válnak a kiterjesztett- (AR) és a virtuális valóság (VR) alkalmazásokhoz történő tartalomfejlesztési megoldások, így pl. a térhatású kamerák, sokcsatornás térmikrofonok és reprodukciós rendszerek. Ezeket a hangreprodukciós eszközöket használják a filmiparban, a számítógépes játékok hangjainál, digitális hangszerekben és elektronikus teremakusztika változtató eszközökben is, tehát az ICT szektortól az építőiparig. Jelen projekt keretében ezen alkalmazásokhoz használható hangi megoldások egy műszaki szempontból jelentős területével foglalkozunk. A projekt keretében magasabb rendű gömbi harmonikus technikával történő hangtér leképezési reprezentáció alkalmazásával idővariáns konvolúciós zengető algoritmust és mérési adatbázist dolgozunk ki, amelyet a hangstúdiótechnika, a digitális hangszerek, a filmipar, a játékipar és a virtuális valóság alkalmazásokban lehet majd közvetlenül hasznosítani. Megoldásunk segítségével jobb hangminőségű és az emberi halláshoz jobban igazodó akusztikai paraméterek változtatására nyílik lehetőség a hangterek reprodukciójakor, amely megoldás ma még nem elérhető a piacon. A projekt eredménytermékeire épülő termékfejlesztést elsősorban az exportpiacon hasznosítjuk majd, elsősorban a B2B és B2C ügyféfszegmensben.

Események

2017.11.29 – A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal és az ENTEL Műszaki Fejlesztő Kft. között aláírásra került a projektre vonatkozó támogatási szerződés KFI_16-1-2017-0437 számmal.

2017.11.15 – A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal a Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása (Vállalati KFI_16) program keretében vissza nem térítendő támogatási döntést hozott az Entel Kft. projekt javaslatára vonatkozólag. A projekt 2018-2019 években valósul meg, a megítélt hazai forrású támogatás összege 104.124.830 Ft, a projekt összköltsége 146.510.632 Ft.